TAJUK/TITLE:
PERALATAN DAN PERKAKASAN KATERING
PENERANGAN/INFORMATION:
1. JENIS DAN KUANTITI PERALATAN DAN PERKAKASAN
Di dalam sebuah aktiviti katering,pengetahuan tentang
jenis dan kuantiti peralatan an perkakasan sangat penting, contohnya:
i. Linen and decoration
a. Linen dan
hiasan satu item yang penting dalam penyediaan meja makan dan dewan.
b. Contoh
linen yang biasa digunakan bagi penyediaan meja makan atau sesebuah majlis
ialah table cloth, napkin, slipcloths,
buffet cloths, trolley and sideboard cloths, waiter cloth atau service cloth dan tea and glass cloths.
ii. Tableware
a. Pinggan
mangkuk dan barangan kaca yang digunakan untuk penyediaan meja makan.
b. Menggunakan
kutleri yang bersesuaian dengan menu dan konsep.
c. Kutleri
yang biasa digunakan ialah table spoon,
table fork,table knife, appertizer spoon
and fork, soup spoon, dessert spoon dan
tea spoon
d. Selain
itu, penyediaan meja makan juga menggunakan dinner
plate, medium plate, side plate, soup plate dan salad plate.
iii. Service equipment
a.
Terdiri daripada chafing dishes, serving pieces, serving tray, ladles
Terdiri daripada chafing dishes, serving pieces, serving tray, ladles
2. ATURAN PENGGUNAN PERALATAN DAN PERKAKASAN
2.1 Fungsi penggunaan peralatan dan perkakasan
i. Plate warmer
Mesin
pemanas pinggan bagi memastikan makanan yang hidang sentiasa panas apabila
dihidangkan.
ii. Coffee maker
Memproses
biji kopi untuk menghasilkan air kopi. Ia selalu disedikan pada waktu
breakfast.
iii. Trolley/cart
Service trolley (stainless steel) digunakan
untuk membawa bahan mentah atau makanan
dari satu tempat ke tempat yang lain.
iv. Lazy susan
Platform
berputar yang digunakan di tengah meja bulat untuk menghidang makanan.
2.2 TEKNIK PEMBERSIHAN PERALATAN DAN PERKAKAS.
i.
Gelas
a.
Perlu dikilatkan dengan kain bersih dan kering untuk
memastikan ia bebas dari habuk dan kuman.
b.
Dibasuh dengan mesin khas
i
Suhu air yang bersesuaian
ii
Bekas sabun khas untuk gelas
iii
Jet air dan bahagian dalaman mesin sering dibasuh
c.
Dibasuh secara manual
i
Air perlu ditukar mengikut tempoh kegunaan
ii
Gelas perlu dibilas setelah dibasuh
iii
Gelas diperiksa untuk kesan gincu bibir dan di cuci
semula jika ada
iv
Gelas dikeringkan dan kilatkan dengan kain bersih dan
kering
ii.
Pinggan mangkuk
a.
Pencucian menggunakan mesin
b.
Menggunakan kain yang bersih dan kering
iii.
Kutleri
a.
Rendam kutleri di dalam air panas dan sabun
b.
Bilas dengan air
c.
Bersih dan lap kutleri menggunakan kain bersih dan kering
3. REKOD
PENGGUNAAN PERALATAN DAN PERKAKAS
Merekod adalah sesuatu maklumat yang penting dalam
aktiviti katering, ia bertujuan mengenalpasti peralatan dan perkakasan yang
digunakan direkod didalam senarai semak yang disediakan agar pihak atasan di
maklumkan tentang pengeluaran barang tertentu.
3.1
Menyediakan senarai peralatan dan perkakasan yang diperlukan :
i. Membuat senarai semak peralatan dan perkakasan
yang perlu.
ii.
Sertakan kuantiti.
iii.
Tarikh, masa dan tempat.
iv.
Pengesahan dari bahagian inventori.
No comments:
Post a Comment